Para ver el registro y la ubicación, haga clic en aquí

baak
Lugar de bloqueo
En mayo y junio de 2013, se cumplieron 70 años de edad, se vió el motor de Lancaster bomberwerper neerstortte en Bakermark en Baak. California. 40 mtr diez Noord-oosten uit de hoek Dollemansstraat - Bakermarksedijk, tussen de boerderij De Dolleman, fam. Harenberg, de bakkerij - maalderij van de familie Jansen van de Blauwe Hemel, het woonhuis van Toon van den Bos en het woonhuis van de familie Notten.

Puerta Marinus Harenberg gepubliceerd en De Zwerfsteen

(Febrero de 2013, http://www.historischeverenigingsteenderen.nl/)

De ouderen onder ons kunnen het montone gedreun van de overtrekkende eskaders bommenwerpers in een schier eindeloze stroom van vliegtuigen nog wel herinneren. Het zware geronk klonk allen die hunkerden naar de vrijheid als muziek in de oren, immers elke slag toegebracht aan het industriële hart van Duitsland, het Ruhrgebied zou het einde van de gruwelijke 2e wereldoorlog een stap dichterbij bren. Maar Menigeen tenía que estar tranquilo en la puerta de entrada, en la puerta de entrada, en la puerta de entrada, en Engelsen y en Amerikanen.
En de nacht van el 26 de junio de 1943, un grupo de 473 bomberos en Engeland se reunieron con Doel Gelsenkirchen. Het nummer R5572 wat op de romp stond, vlak bij de staart, steeg op ca. 00.30 horas en Nottinghamshire Wat Ruim een ​​más tarde zou neerstorten en Baak. Er keerden 34 toestellen niet terug, meer dan 200 bemanningsleden waarvan het grootste deel zou omkomen die nacht. Van de 34 toestellen zijn er 16 neergekomen en Nederland, 6 ervan kwamen en de Achterhoek neer tussen een en twee uur's nachts, oa en Gorssel, Epse, Zieuwent, Aalten, Zevenaar en Baak.
Interesante es het de kerkhoven en deze plaatsen te bezoeken waar de slachtoffers begraven liggen.
Verder in middag verloren de Amerikanen 20 bommenwerpers bij een aanval op Noord-west Duitsland, 275 bommenwerpers waren in Engeland opgestegen. De Duitse Luftvvaffe bleek achteraf 9 jachtvliegtuigen te hebben verloren.
Los bomberos de De Engelse habían alegado un 7-koppige en un boord. De Duitsers había een sterk verdedigingsapparaat, snelle jagers, en een goede communicationtie onder elkaar Denk aan 2 radarsystemen bij de "Bloemendaal" en "Til" / "Borriskamp" en Toldijk, de 2 voetstukken van beton staan ​​er nog steor die dat e stee er nog steor die, dat e n er voor steor, tijd een geweldige uitvinding. De geallieerden hadden deze uitvinding van de Duitsers eerst wel onderschat. 
Las instalaciones se ubican a 80 km de Hoogte en Snelheid, donde van Van de Van de Bommenwerpers mueren en Aantocht Waren. Kwam zo'n vliegtuig per ongeluk 's nachts terecht in een zoeklichtbundel terecht, dan fue el voor de Duitse nachtjager een makkie. Más tarde werd er door de geallieerden reepjes zilverpapier uit de vliegtuigen gestrooid, om zo de radarbeelden van de Duitsers te storen.

 

cavando lancaster
Grabado

Stripjes de aluminio

Dat was voor ons op de grond de andere morgen bij het zien en vinden van al die aluminium stripjes een raadsel. Ook het doel wat gebombardeerd moest worden bleef voor ons allemaal gissen. Nos habíamos dado cuenta de los datos de los estudiantes de Van Möhne, Sorpe, Edersee wilden vernietigen, zodat het waten dus de energie voor de oorlogsindustrie lam werd gelegd. Hier in Steenderen en Baak werden we lang bang gemaakt voor een geweldig hoge vloedgolf van water (los inviernos liep hier ook alles onder water vanuit de IJssel, dijken waren er nog niet) als de stuwdammen zouden breken. Om die stuwdammen te vernietigen waren zeer gedurfde en geraffineerde aanvallen voor nodig. conoció especialmente, roterende bommen mueren talón laag ca. 15 mtr boven het wateroppervlak moesten worden gedropt. Era el nachts del 26 de junio de 1.30 uur toen ze me bruut wakker maakten, ze riepen “de Tommies komen er weer aan", er era altijd wel wat te zien in de lucht. Als 12 jarige jongen vond ik het een avontuur en zag toen nog practisch geen gevaar lk sprong uit bed, toen nog een beddekast en trok snel wat kleren aan, het kon soms lang duren en koud zijn. Toen ik buiten kwam merkte ik dat het prachtig weer was, Licht bewolkt, bijen geen wind aangename temperature to beide knechten, waarvan een onderduiker waren ook al buiten. Vader en moeder bleven zo'n beetje tussen de buitendeur en de slaapkamer heen en weer lopen. Ze hielden de wacht voor mijn zusjes en reageerden steeds op wat er buiten gebeur was weer net als altijd, de zoeklichten stonden weer conoció tientallen te stralen in de lucht, het leken net planken, "Planken te koop” zeiden de mensen hier dan. ¿Quieres soms kruisten de lichtbundels elkaar en lucht en leek het op to net een stel planken? “De eerste formatie is er al overheen” zeiden de knechten, en richting van Hengelo Gld zakte het geronk zachtjes weg.

No se calmó

 

radar
Estación de radar

Aún no había visto nada, quería ir a Westelijke enriqueciéndose antes de irse a la ciudad, fue visto por un monotoon gedreun. Soms werd het eentonige gebrom verstoord door een lichter geluid. Dat waren de Duitse jagers die om de formatie heenvlogen, ze beschoten de bommenwerpers zodra die in het licht van de zoeklichten kwamen. Dan ratelden de mitrailleurs en lucht, en af ​​en toe hoorden op op de grond luchtafvveergeschut bulderen. Het uit het westen opkomende geronk komt langzaam maar zeker dichterbij. De eersten waren al boven ons toen in het Westen een lichtvlekje zichtbaar werd. Al snel werd ons duidelijk dat dit een brandend vliegtuig was. Oei jongens dit wordt gevaarlijk, het komt precies deze kant op werd er geroepen. De lichtvlek kwam spookachtig, soms iets achter een wolk op ons af. Duidelijk zijn nu de op hol geslagen motoren te horen. Plotseling een lichtflits op de grond richting Steenderen en ca 10 segundos después gevolgd door een zware explosie, luego bleek dat het vliegtuig een bom tenlo verloren, de afgeworpen. Het vliegtuig begon te slingeren en verloor hoogte. Se le vio angstaanjagend geluid van de in doodstrijd krijsende motoren van de aanstormende machine die als toorts de nachtelijke hemel verlichtte. Waar zal het neervallen? Colocamos enlaces naar e incluso naar rechts om zo het brandende gevaarte te ontwijken. De todos modos, los primeros días de la semana fueron vistos desde el primer momento en la noche, en la calle, en el hoogte, en el valle de Huén, en el mundo, en el día y en la playa. Een grote felle vuurgloed steeg op naar de hemel, verstard en verschrikt, bijna op de grond liggend keken we naar de vuurzee. Zou er nog een explosie volgen van de bommen die het vliegtuig met zich meedroeg? De zouden die na een poosje uit elkaar springen als ze te heet werden door het vuur? ¿Cómo se encontró con mensen gaan van wie het vliegtuig was neergevallen? Zouden er nog mensen en gezeten hebben of zouden ze er uit gesprongen zijn? Deze vragen speelden ons allemaal door het hoofd toen we daar lagen en toekeken en nog niet precies konden bepalen waar het vliegtuig lag omdat het obter de huizen was verdwenen. De beide knechten wilden er al naar toe lopen, maar dat wilde vader Spekkink niet hebben. "Hierblijven" riep hij "Veel te gevaarlijk". Je mocht's nachts niet buiten komen, en general waren de Duitsers.

Presa

Het moet ongeveer boven de Posbank zijn geweest dat een Duitse jager vanuit de dekking van de lichte bewolking zich een prooi uitzocht in voortvliegend Bombarderos de la RAF. De bommenwerpers zelf waren zwaar bewapend, ze hadden oa 3 zware mitrailleurs aan boord, e in in staart met schutten een in de koepel en een in de neus. Helaas konden ze de jagers en het donker niet van zich afhouden. En zo werd de 7 koppige, van de Lancaster se reunió con kogels doorzeefd. Het ontredderde vliegtuig zwenkte brandend uit de groep en boog af naar de IJssel richting Steenderen waar de bewoners werden opgeschrikt door de gierende motoren (hélices afgeschoten en ontregeld) van de naderbij stormende machine die nachel echel etech ee tült ee u nt e d e ht e nt e d e d e d e d e d e h e d e d e n o d e d e d e d e d e d e d e h i n o d e d e d e d e v o d e d e d e v e d e d e d e v a d e d e d e r o d e d e d e r e d e r e d e d e r e r a n i e s de iJssel. Verschrikkelijk moet het drama zijn geweest dat zich enkele minuten na de beschieting afspeelde in de snel hoogte verliezende Lancaster Het es niet bekend de alle zeven leden van de bemanning nog en leven waren voor het brandende vliegtuig neerstortte. Vermoedelijk waren de meesten caña dood de zwaar gewond. Het vliegtuig vloog nog vrij hoog toen het getroffen werd en zou de bemanning nog gelegenheid hebben gehad om hun tot ondergang gedoemde vliegtuig per parachute te verlaten. Piloot Davidson fue de enige van wie cuando conocimos a zekerheid weten dat hij nog en leven was. Vertwijfeld, misschien en een laatste poging om nog iets te redden dropte hij de bommenlast in het laag gelegen moeras en weidegebied van het "Vreegat" tussen Steenderen en Rha waarna hij zich met zijn valscherm en veilgheid bracht puerta opta a su lado. Springen Wat zich se aleja de la izquierda, zullen no conocimos a zekerheid achterhalen, quiero de Canadees EW Davidson es inmiddels overleden en 1988 en Canadá. Hij is na de sprong en Duitse handen gevallen es is toen in het kamp Mühlberg aan de Elbe met vele andere geallieerde piloten opgesloten geweest.
De felle flits en ca. 10 segundos más tarde, un zware knal, y todos los ricos Steenderen mueren por el neerstorten van de bommenwerper zagen en hoorden bleek de bewuste gedropte bom te zijn geweest. Era una grote "Cookie" que bombeaba 4000 kg muere daer neerviel en het moerassige weiland ca 250 mtr diez westen van de boerderij "De Vree" detrás de la puerta de fam. Piet van de Water tussen Steenderen en Rha, en 300 mtr NO van de boerderij "De watermolen" entre las puertas de fam. Roordink, más tarde Jan en Leike Uenk.
Het weiland era van van de heer Markvoort uit uit Zwolle. Wij, van de "Brandsenberg" uit Baak, fam. Willem Spekkink y Harenberg waren toen de pachters van de grond en hadden daar 15 pinken en koeien lopen, ze hadden geen schrammetje opgelopen. De bom viel en hoek van de wei tegen de dijk van de Grote Beek. Het gat fue wel 10 mtr raza en 3 mtr diep. De explosie fue zo hevig, dat de prachtige witte boerderij "De Vree" helemaal onder de modder kwam. Ruiten en deuren waren kapot, maar de degelijke en ouderwetse bouwwijze van de gebinten en de muren deed de oude boerderij de explosie overleven. Gelukkig hadden de bewoners tijdig een veilig heenkomen gezocht in kelden waar de LBO uit Steenderen de bewoners ongedeerd aantrof.

 baak2Crashplaats

Nu terug naar de chrashplaats. Voor dat de lancaster neerviel verloor het nog 2 van zijn 4 motoren, 400 en 800 mtr van de chrashplaats. Toen ik voor het eerst van achter de "Bosmiete" van bakker Jansen van De Blauwe Hemel het wrak zag liggen me ha dado daar nog een vliegtuig bij voorgesteld, maar het een grote, smeulende schroothoop waarbij geen vliegtiger meer vliegtiger me. 's Maandags naar school, fue él beeld nog hetzelfde maar het vuur fue bijna uit, en het knetterde ook niet meer van de munitie wat het toestel meevoer voor de afweer "s Middags uit school wilden incluso conocimos 4 a 5 jongens" Mica " glas gaan zoeken bij het toestel. Van Mica glas een soort helder kunststof waren de ruiten van de Lancasten een voorloper van plastic glas. Habíamos asistido a la escuela op gehoord dat je van dat 4 a 5 mm dikke glas mooie ringen voor om je vingers kon maken. Teníamos geluk, geen Duitser te zien, nos abrimos paso a paso, y luego queríamos un medidor de 10 van de weg af Weilden de eerste scherven oprapen toen een Duitse soldaat vanachter de houtmijt zagen springen "We schreeuwde" Weg "" Raus ", toen schoot hij een paar maal in de lucht. En el momento en que nos alejamos, nos rendimos helemaal de verkeerde op en hebben wel anderhalve kilómetro omgelopen om bij huis te komen. Direct na de oorlog zijn er nog schroothandelaren uit Zutphen geweest en hebben de rest wat nog in de grond zat meegenomen.Toen hebben ze volgens Toon van de Bos, buurman nog een identiteitsplaatje gevonden zodat de zesde, vermiste persoondok beaker wok. En wat ze na de oorlog hebben bijgewerkt, op het kerkhof in Steenderen kan men zien dat er naderhand een steen is bijgeplaatst, de laatste 2 stenen staan ​​dicht bij elkaar Ook hebben we in 2002 nog een laatste poging gedaan om te zien wat nog in grond zat van de Lancaster Samen conoció a Gerrit Gosselink die belangeloos zijn kraan beschikbaar stelde y onder leiding van Co MaarschalkenNeerdt uit Purmerend die een deskundige fue op gebied van in de oorlog gecrashte vliegtuigen. Hij bracht ook nog 3 medewerkers mee van de stichting ARG 1940-1945 Luchtoorlogsmuseum "Fort Veldhuis" Heemskerk. Er es toen nog veel klein spul gevonden die veel historische waarde bleeken te hebben, tijdens de werkzaamheden kwamen veel Baakse mensen, nieuwsgierigen en andere belangstellenden kijken. Vele vragen werden gesteld, werden helder y deskundig door de mensen van het museum beantwoord.

especificaciones lancaster


Wat gevonden werd era un paracaídas con gespen en haken, uniformstukken, vliegershelmen, resten van een trui, een thermostaat van de Merlin motor en vele patronen. Deze voorwerpen liggen en su museo en Heemskerk se reunió con nok enkele grotere stukken van de Lancasten Nog een paar wetenswaardige berichtjes die ik gevonden heb in de historie van de gemeente Steenderen, zoals een procesverbaal en een nota. En el estado del procesador, se genera:

Informe oficial no 37

26 de junio de 1943, te Baak in de nacht van vrijdag 25 de junio contra el 26 de junio. Omstreeks 1.45 uur in nacht zag ik Hendrikus Theodoris Dahlhaus, Opperwachtmeester en Postcommandant der Marechaussee te Baak gemeente Steenderen dat in deze gemeente een vliegtuig brandend neerstortte. lk begaf mij onmiddellijk naar het fel brandende vliegtuig. Het vliegtuig bleek en een percentel hooiland van de de heer GJ Harenberg terecht te zijn gekomen, ongeveer 80 metros van het woon-winkelhuis van W. Jansen en eveneens ongeveer 80 metros van de boerderij van GJ Harenberg. Omstreeks 2.45 uur dus een uur later nadat het vliegtuig neerstortte, kwamen leden van de Duitse weermacht, die de omgeving afzetten. Omstreeks 9.00 uur die morgen deelde een Duitsche officier mij, pariente voornoemd, mede dat de bewaking over dat vliegtuig aan mij werd overgedragen. Den zelfden dag 's avonds om 21.30 uur werd de bewaking van het vliegtuig overgenomen door Duitsche soldaten.
Het neergestortte vliegtuig bleek een Engelsche bommenwerper te zijn. Bij en onder het vliegtuig zijn 5 gedeeltelijk verkoolde lijken van de inzittenden gevonden. De lijken zijn gekist, en overgebracht naar het lijkenhuisje van de Algemeene Begraafplaats te Steenderen. Twee motoren van bedoeld vliegtuig lagen respectievelijk 400 y 800 metros van de plaats waar het vliegtuig neerstortte. Enkele delen van het vliegtuig waaronderen delen van de vleugels lagen in de omtrek verspreid. Verdere persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan en schade werd met uitzondering van op het veld staande gewas niet aangericht. Door den Burgemeester van Steenderen está onmiddellijk een alarmeringsbericht doorgegeven waar opsporing en aanhouding werd verzocht van eventueel afgesprongen piloten. Na melding van bovenstaande gegevens aan het Plaatselijk Hoofd van de Lucht Beschermingsdienst zijn door dezen onmiddellijk telefonische gewaarschuwd de rijksinspectie LBD Den Haag Den Polizei-offizier beim Beauftragten für die Provinz Gelderland te Arnhem tel. 20344, alsmede den Ortskommandant te Doetinchem tel 810 en de Wehrmachtscommandantuur te Arnhem. Waarvan puerta mij H. Th. Dahlhaus persoonlijk op den afgelegden ambsteed es opgemaakt dit procesverbaal en over gegeven aan de groepscommandant te Laag-Keppel, teneinde te worden verzonden aan den Heer Burgemeester van Steenderen.
Gesloten te Baak, 26 de junio de 1943.

 

granja de vree
Lugar de bloqueo

Informe oficial nn 41

Op den zaterdag Vier-en twintigsten de Julio de 1943, des voormiddags omstreeks 9.00 uur MIJ Werd, Hendrikus Theodorus Dahlhaus, Opperwachtmeesten Postcommandant der Marechausse te Baak gemeente Steenderen medegedeeld dat te Baak gemeente Steenderen, op een Perceel Roggeland een een olieresevoir en zuurstofbus fue gevonden. lk, relator voornoemd begaf mij naar de aangeduidde plaats. Por lo que respecta a Roggeland, Gedeeltelijk afgemaaid lag een ledig olieresevoir en een ledige zuurstofbus. 100 metros Westkant Coöp Baak en Drempt te Baak. Daar bedoelde voorwerpen niet ver verwijderd lagen van de plaats waar het Engelsche vliegtuig op 26 juni brandend neerstortte kan met zekerheid aangenomen worden dat die voornoemde voorwerpen afkomstig zijn van dat vliegtuig. Bedoeld embalse en autobús es gedeponeerd aan het gemeentehuis te Steenderen. En fusión van bovenstaande gegevens aan het Plaatselijk Hoofd van den Luchtbeschermingsdienst zijn door dezen onmiddellijk telefonisch gewaarschuwd de Rijksinspectie LBD, Meldingscentrale den Haag. Puerta Waarvan mij Opperwachtmeester H.Th. Dahlhaus persoonlijk op op den afgelegden ambtseed es opgemaakt dit procesverbaal en overgegeven aan den Groepscommandant te Laag-Keppel teneinde te worden verzonden aan de Heer Burgemeester te Steenderen.
Gesloten te Baak, 24 de julio de 1943.

Nota

Pagó a GJ Harenberg en Baak una cantidad de Fl 10.00 por el traslado de 5 pilotos ingleses caídos desde Baak al Cementerio General Steenderen. Por conducir dos veces un coche de dos caballos. Un tal Ten Hoopen recibió Fl 3.25 por poner los nombres en los ataúdes de los aviadores muertos. El Fa. Roordink & Zoon te Baak cobró Fl $ 225.00, siendo los costos de 5 ataúdes, manchados y provistos de asas, y la recuperación de los cadáveres de los fallecidos.

Cementerio Steenderen Países Bajos


De completo bemanning van de Lancaster R5572.

 

- Sargento EW Davidson, piloto.

- Sargento JGV Williams, navegante

- Sargento JA Francis, radiotelegrafista en tevens boordschutter

- Sargento S. Cowgill, boordwerktuigkundige.

- Sargento EWH Browne, bommenrichter

- Sargento de vuelo CH Sinclain boordschutter

- Suboficial 11 LE Sparling, boordschutter

Todo inglés, excepto el piloto canadiense.

 

Monumento de Herdenking

Ook hebben nosotros en 2001 al eens gedacht sobre een herdenkingsmonumentje langs de weg te plaatsen voor fietsers en toeristen in de zomerdag en ze zo te attenderen wat hier in Juni 1943 is gebeurd. Sin embargo, hay que tener en cuenta las palabras de amor de la batalla, a menos de 10 m de la noche. Hebben een schets gemaakt van het monumentje, heel simpel en eenvoudig van steen en beton met een gevonden aluminium balk van het vliegtuig er bovenop en er onder de 6 namen van de vliegers. Encontré esa idea en el lugar donde estamos en gemeentehuis en Steenderen gegaan voor medewerking, hulp, onderhoud y toestemming. Weerden afgewezen, hadden gehoopt op medewerking omdat een jaar ervoor in Rha het wel is gehonoreerd, zie de Zwerfsteen 2001-2 waarin ook de hele oorlogsgeschiedenis van 40-45 wordt weergegeven en Steenderen en vooral rha, zeer interese. Nos hebben ons wel afgevraagd, zijn er wel eens nabestaanden voor inlichtingen e informatie geweest van de crash op de Bakermark. Zo nu hoop ik se reunió con el artikel dit drama de Bakermark voor de toekomst en herinnering mag blijven. Conocí a Dank aan iedereen die mij heeft geholpen, in het bijzonder Co Maarschalkerweert uit Purmerend die mij in het verleden veel informatie heeft verschaft over de luchtoorlog 40-45. En ook Henk Samberg voor het digitaliseren van de tekst en de foto's.

 

Comentarios (0)

No hay comentarios publicados aquí todavía

Deje sus comentarios

  1. Publicar comentario como invitado.
Archivos adjuntos (0 / 3)
Comparte tu ubicación
Puedes poner aquí tu comentario para redes sociales